Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Άρχισαν οι ετοιμασίες για τη μεγάλη πανήγυρη στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας

17/4 - 19/6 Ιουλίου

.

Με ιεροπρέπεια και παναγιορειτική συμμετοχή θα τελεσθεί και φέτος η πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, συνολικής διαρκείας 15 ωρών.

Θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος.

Κατά το αρχαίον έθος, ο Ηγούμενος κατά την διάρκειαν της Πανηγύρεως θα είναι ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ.

Τον κόπο των ψαλτηρίων θα επωμισθούν οι Μοναστικές Αδελφότητες των Δανιηλαίων, των Θωμάδων και των Γερασιμαίων και οι Γέροντες Αντύπας Καρεώτης και Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης.

Πλήθος μοναχών από τις Ιερές Μονές, τις Σκήτες, τα Κελιά, την Έρημο αλλά και αδελφοί εκ του κόσμου θα συνευρεθούν να τιμήσουν τον κοινό πατέρα των Αγιορειτών και θεμελιωτή του Κοινοβιακού Μοναχισμού στον Άθω.

Διαμονητήρια για την Μονή της Μεγίστης Λαύρας, είναι ελεύθερα από την Τρίτη 12 Ιουλίου έως και την 18 Ιουλίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

Κυριακή απόγευμα 17/4 Ιουλίου

5:30 μ.μ Πανηγυρική κωδωνοκρουσία, λιτάνευση της εφεστίου σεβασμίας και θαυματουργού εικόνας Παναγίας της Κουκουζέλισσας από το ομώνυμο παρεκκλήσιό της στον Ι. Ναό του Καθολικού της Μονής, τέλεση Μικρού Εσπερινού.

6:30 μ.μ Παράθεση δαψιλούς τραπέζης.

8.30 μ.μ. Τέλεση Μεγάλου Εσπερινού με αργά Ανοιξαντάρια του Ιωάννου του Κουκουζέλους, Λιτή, Αρτοκλασία, Εγκωμιαστικό λόγο για τον Οσιο Αγ. Αθανάσιο τον Αθωνίτη, Όρθρο με αργούς μελωδικούς πολυελαίους, τέλεση Αγιασμού στη Φιάλη προ της εισόδου στο νάρθηκα του καθολικού, με προσκύνηση τιμίων χαριτοβρύτων λειψάνων, Θ. Λειτουργία, ευλόγηση των κολλύβων της Παναγίας και του Αγίου Αθανασίου.
Οι Ακολουθίες τελειώνουν στις 11.30 π.μ της επομένης ημέρας (Δευτέρα 18/5 Ιουλίου, συνολικής διαρκείας 15 ωρών).

Δευτέρα 18/5 Ιουλίου.

11:45 π.μ Πλούσια εδεσμάτων τράπεζα, την ύψωση του άρτου της Παναγίας, ο οποίος περιφέρεται υπό τους ήχους του Μεγαλυναρίου «Αξιον εστίν ως αληθώς» που συμβολίζει τη συμμετοχή του πιστού στο Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού, του Αρτου της Ζωής.

5:30 μ.μ Εσπερινός και τα Κτητορικά, το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων αυτοκρατόρων Νικηφόρου Φωκά (963-969) και Ιωάννου Τζιμισκή (969-976) και όλων των οσιακώς εγκαταβιωσάντων και κοιμηθέντων στη Ι. Μονή από της ιδρύσεώς της ίσαμε σήμερα.

6:30 μ.μ Πλούσια τράπεζα, η προσαγορευόμενη «Κτητορική».

7:30 μ.μ Απόδειπνο.

Τρίτη19/6 Ιουλίου

3:45 π.μ Μεσονυκτικό, Τριαδικό κανόνα, γέμοντα δογματικών στοιχείων, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

10:00 π.μ Τράπεζα.

Εξαίρουμε ιδιαιτέρως την όλη προσφορά και φροντίδα του ταπεινού καθηγουμένου της Ι. Μ. Μ. Λαύρας Αρχιμ. Προδρόμου, ο οποίος σε συνεργασία με τους αδελφούς της Ι. Μονής, οργανώνει μεθοδικά την πανήγυρη, ώστε όλα να τελεσθούν με απόλυτη τάξη, ακρίβεια, ιεροπρεπή μεγαλοπρέπεια και αρχοντιάς για να εξυπηρετηθούν όλοι οι προσκυνητές. Ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγ. Αθανασίου να του χαρίζει υγεία κατ' άμφω και να τον ενισχύει στον πνευματικό και διοικητικό αγώνα που αθορύβως διεξάγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου