Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Λίγος σεβασμός και στις πλειοψηφίες...
Περίπου μισή χιλιάδα φορές οι Ελληνες προοδευτικοί έχουν κατηγορήσει τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι δεν κάνουν δημοψηφίσματα. Οτι από τη στιγμή που εκλέγονται κυβερνούν δικτατορικά μέχρι να ξαναχρειαστούν την ψήφο την επόμενη τετραετία.

Συνήθως μετά τον λόγο ακολουθούσε και το παράδειγμα από τις πιο πολιτισμένες χώρες: « ...;Οχι όπως στην Ελβετία που για να αποφασιστεί οτιδήποτε πρώτα γίνεται δημοψήφισμα». Μόνο που για τους προοδευτικούς τα δημοψηφίσματα, όπως και οι εκλογές, είναι καλά όταν βγάζουν τα αποτελέσματα που γουστάρουν.

Οταν δεν τα γουστάρουν, όπως το δημοψήφισμα για την απαγόρευση κατασκευής μιναρέδων στην Ελβετία, τα αποτελέσματα είναι «αντιδραστικά και φασιστικά». Μισό λεπτό όμως, γιατί και η υποκρισία έχει όρια. Κάτι είναι φασιστικό όταν επιβάλλεται στους πολίτες παρά τη θέλησή τους.

Δημοκρατικότατα οι Ελβετοί κατά 57% αποφάσισαν ότι στα πάνω από 100 τζαμιά που υπάρχουν δεν χρειάζεται να προστεθούν μιναρέδες, αφού ο μιναρές δεν είναι το σύμβολο της χώρας, με τις αγελάδες να βόσκουν γαλήνια ακούγοντας το κάλεσμα του μουεζίνη για προσευχή. Επίσης η χρησιμότητα του μιναρέ, όπως και του καμπαναριού, έχει εκλείψει.

Πριν από 200 χρόνια, που τα προσωπικά ρολόγια ήταν σπάνια, ο κόσμος άκουγε τις καμπάνες ή τον μουεζίνη να τον καλούν στην εκκλησία. Το να χρειάζεσαι τον μουεζίνη για να καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα της προσευχής στην Ελβετία, τη χώρα των ρολογιών, είναι σουρεαλιστικό, όπως και θα ήταν να ζητάει η χριστιανική εκκλησία να χτίσει καμπαναριά στη Μέκκα.

Το θέμα όμως είναι το δικαίωμα κάθε λαού να διατηρεί την πολιτισμική του ταυτότητα, με την τάση στην Ευρώπη να αυξάνεται μετά τη μαζική μετανάστευση από χώρες όπου πολιτιστικά η σχέση με τα ευρωπαϊκά έθιμα και κουλτούρα είναι μηδενική. Ρατσιστικό είναι να πιστεύεις ότι το DNA σου για κάποιο μυστήριο λόγο που ποτέ δεν εξηγείται είναι ανώτερο των υπολοίπων. Το να θέλεις όμως η χώρα σου, η πόλη σου, η γειτονιά σου να μη γίνει μικρή Καμπούλ επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την παράνομη μετανάστευση είναι δικαίωμά σου και προκύπτει από τους νόμους που ψήφισε το ρημαδο-Κοινοβούλιο της χώρας σου. Ναι, δημοψηφίσματα όπως της Ελβετίας.

Μόνο που το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα δημοψηφίσματα αλλά ο σεβασμός στα αποτελέσματά του. Οι Ελβετοί ψήφισαν για τους μιναρέδες, αποφάσισαν κατά 57% ότι δεν τους θέλουν και η ζωή συνεχίζεται. Εμείς όχι 57% αλλά 97% να είχαν ψηφίσει κατά των μιναρέδων, την επόμενη μέρα θα είχαμε την Ενωση Φίλων των Μιναρέδων να κλείνει το κέντρο της Αθήνας και να φωνάζει ότι πρέπει να γίνουν μιναρέδες μπόλικοι - και τώρα.

Σεβασμός στα δικαιώματα της μειοψηφίας στην Ελλάδα υπήρξε αρκετός.

Μήπως όμως ήρθε και η στιγμή να υπάρξει και λίγος σεβασμός στις πλειοψηφίες;


Tου Αντώνη Πανούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακούστε ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε κλίκ στην εικόνα)