Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Σαντορίνη - τόπος προς φωτογράφηση και εκμετάλλευσηΜε τα μάτια του Clive Wright
Είναι φιλικός, «καταλαβαίνει», με διαβεβαιώνει, τη νευρικότητα της νύφης, που όλα της φταίνε, και ξέρει πώς να την καλμάρει: «Ένα καλό αστείο, κάνει θαύματα. Μέχρι σήμερα δεν μου έχει τύχει περίπτωση που να μην κάνω και τη πιο δύσκολη νύφη να χαλαρώσει. Είναι μέρος της δουλειάς να αναπτύξεις μια καλή επικοινωνία με το ζευγάρι, αν σ΄ ενδιαφέρει φυσικά να βγάλεις φωτογραφίες που ‘μιλάνε’. Ξοδεύω όσο χρόνο χρειάζεται για να το επιτύχω. Μπαίνω εύκολα μέσα στη ψυχολογία των ανθρώπων. Για μένα μπορεί να είναι ακόμη μια δουλειά, για το ζευγάρι όμως είναι ένα όνειρο ζωής που θέλουν να αποθανατίσουν. Με ‘παίρνουν’ λοιπόν μαζί τους και για όση ώρα χρειαστεί κάνουμε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί».
Έχει γεμίσει ο κόσμος φωτογράφους, σχεδιαστές γάμων, ανθοπώλες, που ζητούν ένα χορταστικό κομμάτι από την… γαμήλια τούρτα.

«Είναι μια τεράστια βιομηχανία.
Ήμουν ο πρώτος και ο μόνος φωτογράφος εκεί πριν 15 χρόνια.
Τώρα βρίθει ο τόπος. Με τη νέα τεχνολογία, ο καθένας αγοράζει μια digital μηχανή και παριστάνει το φωτογράφο. Έχω δει ταξιτζήδες και κομμωτές να ποζάρουν για φωτογράφοι. Βλέπουν ότι υπάρχει πολύ ψωμί και τρέχουν. Everybody jumps on the waggon! (Όλοι πηδούν στο βαγόνι)».Πώς μπορεί να ξεχωρίσει κανείς την ήρα από το σιτάρι; «Να κάνει λίγη έρευνα. Να ρωτήσει τους ντόπιους ή τα καλά ξενοδοχεία. Να δει τις μηχανές που χρησιμοποιούν, καθώς και δείγματα της δουλειάς τους».
ΘΕΑ… ΘΕΑ… ΘΕΑ
Με 1.500 γάμους στο ενεργητικό του, ποιοι παντρεύονται σήμερα, ως επί το πλείστον, στη Σαντορίνη;Οι Ελληνοαυστραλοί έρχονται πρώτοι. Χωρίς αμφιβολία είναι στην κορυφή της λίστας. Οι πιο πολλοί λένε ότι ήταν το όνειρό τους να παντρευτούν στη Σαντορίνη (η Μύκονος έρχεται δεύτερη στις επιλογές τους), αλλά πριν προφτάσεις να μπεις στο πνεύμα του ρομαντισμού που αποπνέει μια τέτοια ομολογία, συμπληρώνουν ότι ήθελαν να αποφύγουν και τα έξοδα ενός μεγάλου γάμου στον τόπο τους, με 500 καλεσμένους που συχνά δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον. Σωστά!Από τους 700 γάμους που γίνονται κάθε σαιζόν ο ίδιος με τη βοήθεια του εξαδέλφου του αναλαμβάνουν τους 150. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της γαμήλιας τούρτας που πρέπει, εννοείται, να ξέρεις πώς να το κατακτήσεις.
«Μόνο με την ποιότητα και τον επαγγελματισμό. Δεν είναι εύκολο. Δεκαπέντε χρόνια εξετάσεων δεν είναι και λίγα!». Όχι βέβαια.Ο ίδιος συμβουλεύει τους μελλόνυμφους να είναι χαλαροί και να μην αγχώνονται με την ιδέα ‘πώς θα οργανώσω το γάμο μου σ’ έναν άγνωστο τόπο’.Δεν είναι δύσκολο. Ρωτώντας πας και στην πόλη».
Τι ζητάνε τα ζευγάρια; «Θέα… θέα… θέα. Το περίφημο ηλιοβασίλεμα. Αυτό όμως κρατάει λίγα μόνο λεπτά. Ή καλύτερη περίοδος για φωτογράφηση, είναι 1-2 ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα, όταν όλα παίρνουν μια μαγική χροιά. Πέρα από τη θέα όμως, η διάθεση παίζει τον κυριότερο ρόλο. Λατρεύω τα χαρούμενα ζευγάρια. Με εμπνέουν και μαζί κάνουμε θαύματα. Με ενδιαφέρει να συλλάβω στιγμές που δεν κοιτάζουν το φακό, στιγμές που ο φακός κλέβει εκείνο που δεν περιμένουν. Προσπαθώ να κάνω φωτορεπορτάζ. Να συλλάβω τα συναισθήματα κάτω από την επιφάνεια. Αυτές είναι πραγματικά φωτογραφίες ουσίας και περιεχόμενου». Οι γάμοι στη Σαντορίνη γίνονται συνήθως από το Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο.
Ο Clive είναι εκεί μόνο για τρεις μήνες. Τον υπόλοιπο καιρό προτίθεται να φωτογραφίζει ζευγάρια της Μελβούρνης που παντρεύονται στη βάση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακούστε ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε κλίκ στην εικόνα)