Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

Άνθιμος: "Θέμα παράδοσης και όχι διαχωρισμός φύλων"

Romfea.gr

Για το θέμα σχετικά με την ιεροσύνη των γυναικών καθώς και για τον ρόλο της γυναίκας μέσα στην Εκκλησία, μίλησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος,
στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» της Μακεδονίας.


Σε ερώτηση, για το αν συμφωνεί να τεθεί το θέμα της ιεροσύνης των γυναικών στη Μεγάλη και Ιερά Σύνοδο των Ορθοδόξων, όποτε αυτή συγκληθεί, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως δήλωσε:

«Γιατί όχι; Δεν υπάρχει δογματικό θέμα για να το απορρίψει η Εκκλησία. Κατά τη γνώμη μου, αν γίνει μια τέτοια σύνοδος, θα πρέπει να συζητηθούν όσα βρίσκονται στις σκέψεις η τη βούληση των ανθρώπων για να δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα».

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος σε ερώτηση εάν είναι υπέρ της ιεροσύνης των γυναικών, τόνισε ότι «Δεν θα συναινούσα διότι, αν και δεν είναι ζήτημα που απαγορεύεται δογματικώς, είναι θέμα παραδόσεων για την Εκκλησίας μας».

Επίσης συνέχισε πως «Υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν οφείλονται σε καμία περίπτωση στη φύση της γυναίκας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και χειρίζεται τα πράγματα. Έχουμε πολλές γυναίκες επιτρόπους, σε φιλόπτωχα ταμεία, στα κατηχητικά και η συμβολή τους είναι ανεκτίμητη. Όμως η ιεροσύνη είναι άλλο πράγμα».

Για το αν μπορεί μια γυναίκα να αφοσιωθεί στην Εκκλησία, όπως γίνεται με τους άνδρες ιερείς ο κ. Άνθιμος δήλωσε: « Εκ παραδόσεων έχουμε χωρίσει τους χώρους στους ναούς για άνδρες και γυναίκες και αυτό δεν έγινε τυχαία. Υπάρχει επιφύλαξη διότι είδαμε πως εξελίχτηκε και ο θεσμός των διακονισσών. Υπήρξαν προβλήματα, γι΄ αυτό και ο τελευταίος που χειροτόνησε διακόνισσες ήταν ο Άγιος Νεκτάριος».

Σε ερώτηση, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, το ότι ο ρόλος των γυναικών στην εκκλησία δεν αναγνωρίζεται, τόνισε πως «Ο ρόλος τους αναγνωρίζεται από αιώνες και όλοι μας γνωρίζουμε ότι χωρίς τις γυναίκες δεν λειτουργούν οι εκκλησίες».

Ερωτηθείς ο κ. Άνθιμος, ότι υπάρχουν ορισμένοι που, με αφορμή την άρνηση της χειροτονίας των γυναικών, κατηγορούν την Εκκλησία για διαχωρισμό μεταξύ γυναικών και ανδρών, δήλωσε: «Δεν είναι διαχωρισμός, αλλά παράδοση. Είναι μεγάλο ρίσκο να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο βιαστικά. Μπορεί κάποια στιγμή, αν συζητηθεί το θέμα, αν «κυοφορηθεί» και υπάρξει ζύμωση να γίνει.

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς κρίνει το πείραμα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η οποία προχώρησε στην χειροτονία των γυναικών, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος δήλωσε:
«Ήταν μια λανθασμένη και βιαστική κίνηση, που, όπως είδαμε, δημιούργησε σχίσμα στους κόλπους των αγγλικανών. Αυτά τα θέματα θέλουν χρόνο για να συζητηθούν, για να τα αποδεχτούν όλοι ανεξαιρέτως. Μην ξεχνάτε τι έχει γίνει στη δική μας Εκκλησία μόνο και μόνο για το αν θα ισχύσει το ιουλιανό η το γρηγοριανό ημερολόγιο. Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξουν ορισμένα πράγματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακούστε ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε κλίκ στην εικόνα)