Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

ΚαλωσόρισμαΑγαπητέ μας επισκέπτη. Στις πανέμορφες Κυκλάδες και στο νοτιότερο τμήμα της βρίσκεται η πανέμορφη και ξακουστή Θήρα ή αλλιώς όπως είναι γνωστή -Σαντορίνη.
Το ιστολογιό μας αυτό θέλουμε να λειτουργήσει κάτι σαν σεισμογράφος. Να καταγράφει τις αναζητήσεις, τους πόνους, την οδύνη της εποχής μας από τη μια, και τα σημάδια της παρουσίας του Θεού από την άλλη. Δεν ζητάμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Δεν ζητάμε να διδάξουμε. Προσπάθεια κάνουμε να λειτουργούμε απλά, έξω από φόρμες, όμως με τα σημάδια από την παρουσία και κυρίως τις εμπειρίες των Αγίων της εκκλησίας μας.
Η Σαντορίνη, η Σαντορίνη μας, με την πανέμορφη καλντέρα, τις ξακουστές παραλίες της με το ιδιαίτερο μαύρο χρώμα τους, τα τρυφερά και ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, το λαμπερό φως του Αιγαίου, την «έντονη νυχτερινή ζωή» τους καλοκαιρινούς μήνες, τα κρουαζιερόπλοια που φέρνουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, το επιβλητικό ηφαίστειο καθώς και την πετρώδη χρωματιστή γη και το απαραμύθητο τοπίο.
Ένα νησί που συναντιούνται άνθρωποι από όλες τις φυλές, από όλες τις παραδόσεις και κουλτούρες. Είναι όμως – στο βάθος αν κοιτάξεις- αυτή μόνο, η πραγματική Σαντορίνη;
Όλοι στις μέρες μας μιλάμε για κρίση. Κρίση στην κοινωνία, στην οικογένεια, στην παιδεία, στην δικαιοσύνη...
Στην πατρίδα μας που περνάει μία φάση θεμελιακών ίσως μετασχηματισμών στην Εκκλησία, ορισμένοι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι ζουν την οδύνη της κρίσεως και βάζουν τον δάκτυλο στην πληγή. « Ξέρεις τι θα πει να μην συμβαίνει τίποτε;
Να γίνονται τόσα πράγματα και μέσα σου να μην συμβαίνει τίποτε;», έλεγε ένας αγιορείτης μοναχός, «και ξέρεις τι αρχίζει να συμβαίνει όταν αυτό το μηδέν στο οποίο βρίσκεσαι, το επισκεφθεί ο Θεός;»
Ένα μικρό κομμάτι από αυτή την ομορφιά φιλοδοξούμε να ξετυλίξουμε μπροστά σου. Εδώ θα έχεις την ευκαιρία να δεις φωτογραφικό υλικό για όλα τα εκκλησάκια που έχει η ενορία μας και λίγα λόγια για το καθένα. Θα μπορέσεις να μελετήσεις τα ήθη και τα έθιμα αυτού του τόπου, να χαθείς μέσα στις μυρωδιές των παραδοσιακών συνταγών για γλυκά και φαγητά.
Ζώντας και μεγαλώνοντας μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, νιώθοντας και βιώνοντας την οικουμενικότητά της και μη μαθαίνοντας την τόσο από τα εγχειρίδια της θεολογίας όσο από την Θεία Λειτουργία της, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, όταν η Θεία Λειτουργία γίνει κομμάτι της ζωής μας (πράγμα που αποτελεί τον τελικό σκοπό της υπάρξεώς μας), βλέπεις μια άλλη Σαντορίνη, με τις πολλές και πανέμορφες εκκλησίες , τα ήθη και έθιμα αυτού του ευλογημένου τόπου και την χάρη του, που αποπνέουν όλα αυτά, γιατί φωτίζονται από το φως του Χριστού και της Χάρης Του.

Και ενώ ένας απλός επισκέπτης - έλληνας ή ξένος - θαυμάζει την αρχιτεκτονική μιας εκκλησιάς και πώς αυτή είναι χτισμένη, ή παραμυθιάζεται από τις βυζαντινές εικόνες την τεχνική τους αρτιότητα και την εμπορική τους αξία, ο λίγο υποψιασμένος θα δει τι κρύβεται πίσω από την επιφάνεια. Θα βρει τι είναι εκείνο που δίνει σε όλα αυτά, αυτήν τη χάρη και την ευλογία.
Έτσι μπορείς να ερμηνεύσεις και να καταλάβεις από πού πηγάζει όλη αυτή η μεγάλη αγάπη των ανθρώπων για την πίστη τους στον Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους.Δεν είναι τυχαίο ότι στην Σαντορίνη, όπου και να κοιτάξεις, περισσότερες είναι οι εκκλησίες παρά τα σπίτια! Πρόσφατα καταμετρήθηκαν 680 εκκλησίες...

Αυτά θέλουμε να μοιραζόμαστε πάντα μαζί σου, ώστε από αυτήν την αναζήτηση μας, να βρεις ωφέλεια και καρπό και εσύ. Έτσι εδώ θα βρεις κείμενα ορθόδοξου προβληματισμού και κατήχησης. Θα νιώθουμε ικανοποιημένοι αν φεύγοντας από την σελίδα μας είσαι προβληματισμένος, και αν έστω και λίγο συμβάλλαμε στο να σε βοηθήσουμε να δεις καλύτερα τον εαυτό σου, τους γύρω σου, τον κόσμο όλο. Μέσα από μία άλλη ματιά, που ίσως στο παρελθόν ποτέ σου δεν είχες παρατηρήσει...την αγάπη Του...
Η ενορία μας ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη, Θήρας, Αμοργού και Νήσων (Ίου, Θηρασίας, Ανάφης, Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Δονούσας). Επίσκοπος μας είναι ο π. Επιφάνειος Αρτέμης, ένας αγαθός και πράος ποιμένας.
Για τους συντελεστές του Ιστολογίου μας
π. Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακούστε ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε κλίκ στην εικόνα)